День пам’яті та примирення

Сьогодні, 8 травня, Ліцей №12 “Ювілейний” разом з усім світом вшановує День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.
🕊 Спільно з усім світом ми виражаємо повагу усім борцям проти нацизму, увічнюємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни та злочинів проти людяності.
💙 Територія України стала полем великої битви, де загинули понад вісім мільйонів наших земляків. Друга світова війна є найбільш кривавою та жорстокою в історії, але і внесок полеглих у загальну перемогу над нацизмом надзвичайно великий.
🌟 Ми повинні пам’ятати величезні жертви, які принесла ця перемога, і робити все можливе, щоб історія не повторювалась!
📚 Також, у Ліцеї №12 “Ювілейний” для учнів були проведені уроки до Дня пам’яті та примирення, де ми разом згадали важливі події минулого та навчилися цінувати мир та міжнаціональне примирення.

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. А також – нагадати, що війна розпочалася внаслідок домовленостей між двома тоталітарними режимами: націонал-соціалістичним (нацистським) у Німеччині й комуністичним в СРСР.  У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Цього року Україна втретє відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ.

Український інститут національної пам’яті пропонує надалі дотримуватися європейського підходу в меморіалізації подій, героїв і жертв Другої світової та сучасної російсько-української воєн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *